Duyuru:

Site yepyeni tasarımıyla tekrar yayında.

10 Şubat 2014 Pazartesi

Rattan Nedir ?

Rattan Bitkisi

Rattan nedir ?


Rattan kaba 650 palmiye türünden birinin adıdır.Doğal olarak afrika,asya ve avustralya'da yetişir.


Çoğu rattan diğer palmiye türlerinden farklı olarak ince saplara sahiptir.Bu saplar 2-5 cm çapındadır,yaprakları arasında boğum bulunur.Ağaç değillerdir daha çok asmaya benzerler.Diğer bitkilerin üzerine tırmanır.Rattan yüzeysel olarak bambuya benzer.Bambudan ayrılan özellikleri ise ;rattan sapları
daha sağlamdır.Çoğu palmiye türü yapısal desteğe ihtiyaç duyar ve tek başına dik duramazlar.(Bambunun içi boşken rattanın tamamen doludur).Halbuki bazı türler tipik palmiyelere benzer ve sandık yapılabilir.


Rattan Ağacı




Rattanlar sürgün atar ve diğer bitkilere,ağaçlara kanca ataracak tırmanır.Bu parazitlik bitkileri otobur hayvanlardan korur.Rattanların yüzlerce metre uzadığı bilinir.









Dünyaynın rattan nüfusunun %70 si Endonezya(Borneo,Sulawesi,Sumbawa adaları arasında ) üzerinden dağıtılır.Dünyanın rattan ihtiyacının geri kalanı Filipinler,Sri Lanka,Malezya ve Bangladeş üzerinden karşılanır. 


Rattanın Maruz Kaldığı Çevresel Sorunlar


Rattan Çubuk

Rattan aşırıkullanım ile tehdit edilmektedir.Biçerdöverler ve hasatçılar rattanın yeniden filizlenme zamanı gelmeden rattanı hasat ettiklerinden,yeniden filizlenme yetenekleri azaltılır.Bu da sürdürülemez hasata yol açar.Devamında ise ormanların azalmasına ve genel ormanlık alanları etkileyen ekosistem
bozulmasına sebeb olur.Bu yönden baktığımız bitkilerin(ağaçların) endüstride kullanımının yol açtığı sorunları görmekteyiz.Rattan işlenme işlemleri kirletici olabilmektedir.



Rattan Resimler

Rattan Endonezya Yapım

Rattan Ucuz Koltuk

Rattan bahçe mobilyaları

Rattan Bahçe Mobilyaları 2

Rattan Salıncak

Rattan Oturma Grupları

Rattan Masa Sandalye

Rattan Mobilya Fiyatları

Hasır Rattan Bambu

Rattan Mobilya
Toksik kimyasallar,benzin kullanılması toprak,hava ve su kaynaklarını etkiler.Bu etkilenme sonuç olarak insana değmektedir.Ayrıca rattanın uzun vadeli tedarikinde kullanılan geleneksel yöntemlerin makineleşmeyle azalması işçilerin ve köylülerin gelirini tehdit etmektedir.

Rattanın Mobilya Yapımında Kullanımı

Rattan Koltuk

Rattan Oturma Grubu

Rattan Sepet

Rattan genel olarak mobilya ve sepet yapımında kullanılır.Bölümlere ayrıldığında rattan mobilya yapmak için ahşap gibi kullanılabilir. Rattan boyaları rahatlıkla kabul eder ve güzel görünüm elde edilebilir.Diğer ahşap modelleri gibi pek çok renk mevcuttur ve birçok stil içerisine girmiştir.
Ayrıca hasır olarakta çalışılmış olabilir.
Elişleri ve Sanat
Mobilya için uygun hale gelen rattan özellerinin çoğu el sanatlar ve sanat eseri yapımı için popular bir seçimdir.Kullanım alanı olarak sepet,bitki kapları ve diğer dekoratif eserlerdede kullanılabilmektedir.Rattan dayanıklı bir maddedir.
Dövüş sanatları sopası-70 cm rattan sopa- olarak kullanılan bu sopa ,Filipin Savaş Sanatlarında özellikle Mordern Arnis ve Eskrima sporlarında sopanın hammedesi olarak kullanılır. 

Müzik Aletleri ve Rattan
Perküsyon aleti olarak ,vibraphone,ksilofon,marimba yapımında kullanılır.

Günlük Hayatta Kullanımı
Baston ve asa yapımında kullanılır ve high-end denilen yüksek kalitede şemsiye yapımında kullanılmaktadır.

Bir barınak malzemesi olarak rattan
Rattan zengin ülkelerde yaşayan yerliler tarafından ev ve bina projelerinde rattan kullanmaktadır.Çoğunlukla konut malzemesi olarak kullanılan rattan;bitki ya da ahşap cilt için esas dokuma için kullanılır.
Rattan Hasır



Rattan Sandalye


Besin kaynağı ve tıbbi potansiyeli


Rattanın meyvelerinden kırmızı bir reçine sızar buna ejdarha kanı denilmektedir.Bu reçinenin antik tıbbi özelliklere sahio olduğu düşünülmektedir.Ayrıca keman boyama malzemesi olarakta kullanılmıştır.Reçine kuruduğunda şeftali rengine dönmektedir.











Onbaşı cezası

İngiltere ve Galler 'de ince rattan kamıştan yapılan sopa cezalandırmada kullanılmaktaydı.Şu anda ise Singapur,Malezya ve bazı Afrika ülkelerinde okullarda bu amaçla kullanılmatadır.Ayrıca bu tür rattan ağır sopalar askeri cezalar için Malezya,Singapur ve Brunei'de sıkça başvurulur.







Paylaş Lütfen

Unknown

Saatlerini masasının başında çalışarak geçiren bilir,masa her şeydir

1 yorum:

Copyright @ 2013 Çalışma Masaları ve Odaları Hakkında Her Şey. Designed by Çalışma Masam | Love for Çalışma Masam